pripomienka píše:Čo sa týka oboch ...
Najprv doplnim, ze tento prispevok som na forum pridal ja. Prisiel mi e-mailom od jednej studentky M/EFM. Kedze je zaujem o odpoved a asi reakcie na polozene otazky zaujimaju aj dalsich, odpovedam na ne na fore. Pre ostatnych doplnim, ze forum ide pouzivat anonymne, resp. bez registracie cez konto pripomienka. Heslo na konto pripomienka je pripomienka.
Narocnost testov: Mojim zamerom pri testoch na PAZ1b je to, aby sa ulohy z minulych rokov co najmenej opakovali. Verte, ze vymyslat nove ulohy je pre mna nelahka uloha (obzvlast, ak je cielom overit pochopenie konceptu a zaroven ich formulovat tak, aby sa co najmenej pisalo). Iste, najjednoduchsie je recyklovat ulohy z minulych rokov. Davnejsie - este ako doktorand, som mal moznost zazit, ze sa studenti ucili naspamat dlhe zdrojove kody bez toho, aby im rozumeli, ucili sa naspamat texty odpovedi na otazky, ... v tom lepsom pripade, alebo fungovali vo velkom na tahakoch. O necitalenosti a nejednoznacnosti odpovedi ani nehovorim. Ked som zacal predmet PAZ1b administrovat/viest, vedel som, ze toto chcem eliminovat. Pri vytvarani testov vzdy pozeram na testy z predoslych rokov vo svojom archive a snazim sa vymysliet porovnatelne narocne ulohy. Mozno sa to javi, ze narocnost uloh rastie, ale nie je to zamer. Iste oproti roku 2009/2010, ked som zacinal viest predmet PAZ1b, narocnost vzrastla. Specialne prve 2 roky boli obdobim akehosi nastavenia narocnosti. Od vtedy sa latka trochu zvysila. Na druhej strane prisla aj netrivialna podpora vyucby vo forme moodle, evaluatora, vizualizacnych nastrojov, atd. Posledne 3 roky (vratane tohto) je vsak latka narocnosti viac-menej postavena na porovnatelnej urovni - a nemam zamer ju vo vseobecnosti zvysovat. Dokonca narozdiel od svojich starsich kolegov mate vyhodu - mozete cerpat z minulorocnych testov (najdete ich na webe, netreba ich zhanat ktovie akym sposobom). Vasi starsi kolegovia v rokoch 2009/2010 na ziadnom z testov netusili, co ich caka.
Ulohy na tohtorocnom praktickom teste:
Zoznamy - chcel som nieco, pri com trebalo prechadzat zoznamom a zaroven pridavat prvky do zoznamu. Inspiroval som sa ulohou vlozenia podzoznamu v poli z minulych rokov. Predpokladal som, ze zodpovedni studenti si spravia tuto ulohu, takze chcel som nieco podobne. Namiesto pridavania na konkretnu poziciu som tak vytvoril ulohu, kedy trebalo skombinovat 2 veci: pripocitavanie hodnoty a pridavanie prvkov na koniec zoznamu. Cize veci, ktore som predpokladal, ze studenti maju natrenovane. Kedze som pripravoval testovace pre evaluator, bol som si vedomy toho, ze tato uloha je pracna na naprogramovanie (zdoraznuje: pracna - nie myslienkovo narocna). Bol som trochu na pochybach, ci tuto ulohu nasadit. Zadania uloh prechadzal (riesil v ramci preskusania evaluacnych testov) aj Juraj - vyjadril sa, ze ulohy su OK. Ked potom na utorkovych cviceniach nikto nemal ziadne otazky (=kazdy sa tvaril, ze mu je vsetko jasne - i ked asi nebolo) - nemal som uz ziadne pochybnosti o tom, ci nasadit tuto ulohu.
Strom - pri tejto ulohe som chcel overit, do akej miery studenti zodpovedne a SAMOSTATNE riesia domace zadania. Totiz pri 4. sade som nebol pri viacerych ludoch presvedceny o samostatnosti riesenia (nemyslim tym len svoju skupinu, sledujem submitovane riesenia aj z inych skupin). Tak som nasadil zjednodusenu verziu ulohy o jedinacikoch v generacii. Dokonca tak zjednodusenu, ze ma zaujimal len pocet uzlov v generacii. S touto ulohou nikto, kto zodpovedne riesil domace zadania nemohol mat problem.
Backtracking - chcel som jednoduche generovanie hodnot a nejake jednoduche spracuj. Skoncilo to ako generovanie 0-1 pola dlzky n-1 a spracuj, v ktorom sa podla hodnot 0-1 pripocitavali/odpocitavali cisla. Bolo na tom nieco zlozite?
Cim to bolo narocnejsie ako po minule roky? Pripominam, ze ste mali k dispozicii aj kody z prednasok. Takze ak ste im rozumeli, CTRL+C, CTRL+V pristupom sa dalo usetrit kopa casu.
Priprava na test Pises "zadania, nezaháľala som a vrámci prípravy som si prešla minuloročné midtermy". To je urcite super. Problem samostatneho vyriesenia narozdiel od domaceho zadania ma ten problem, ze nevies, ci kod, ktory mas, je korektny (=ziaden evaluator). Riesit a vyriesit ulohu su 2 rozne veci. Jedno pozorovanie mimo temu: Neviem, cim to je, ale paradoxne, ak to porovnam s predoslymi rokmi, tak volakedy sa pred testami organizovali workshopy, kde sa hovorilo o rieseniach uloh, ukazovali sa vzorove riesenia nejakych uloh, atd. S postupom casu o nic take nie je zaujem. Napr. aj po teoretickej casti sa na cviceniach v utorok tiez nikto nepytal na vzorove riesenia uloh. Pripominam, ze "nejake" a vzorove (z hladiska vyucby optimalne) riesenie nie je to iste. A popravde netusim preco. Teda ja sa nestazujem - nemam problem vyuzit cas. Ale kedze zamerom vyucujucich nie je robit "studentom zle" ale ich nieco naucit, je zaujimave, ze sucasni studenti nemaju zaujem o podobne veci. Ktovie, mozno aj to je dovod, preco studenti vnimaju narocnost predmetu ako rastucu.
Midterm: Midterm som vo vsetkych skupinach startoval ja, takze iste casove posuny tam boli. Poradie startov bolo: P/03, P/04, P/05 a P/02. Dufam, ze som nezabudol, ale v ramci informacii (a dalo sa to vidiet aj v Moodle), bolo oznamene, ze Moodle sa zatvara o 9:40. Aj cez monitorovaci softver isla ohlaska 3 minuty pred uzatvorenim. Kedze v P/02, kde som uzatvaral midterm, doslo k problemu s odoslanim jedneho riesenia na hranici casu 9:40, cas som posunul neskor na 9:45. Kedze P/02 zacinalo vyraznejsie neskor oproti inym skupina, tento posun som zrealizoval. Iste, podmienky nemali vsetci uplne rovnake, ale myslim, ze boli minimalne vyrovnane vo vsetkych skupinach.
Nahradny midterm Opravny midterm na PAZ1b nikdy nebol a urcite nebude ani tento rok. Dovod je ten, ze ziadny z midtermov nie je bodov kriticky. Inymi slovami, v pripade zlyhania na tychto aktivitach, su dalsie moznosti ako ziskat potrebne body (ci uz na minima alebo celkove hodnotenie).
pripomienka píše:Je podľa mňa nefér nespraviť predmet - ktorý naozaj neflákam a ktorý je svojím spôsobom dôležitý, ale určite (keďže neštudujem informatiku) nie je základným stavebným kameňom môjho študijného odboru - kvôli tomu, že testy sú rok čo rok ťažšie. Ak skúšate zvyšovať úroveň, rozumiem, ale nemuseli by sme si to odniesť my, ktorí sa snažíme, robíme domáce zadania, chodíme na prednášky a venujeme tomuto predmetu nemalú časť nášho času, ktorý by sme mohli venovať iným predmetom, keďže Paz1b nie je jediný náročný predmet, ktorý máme.
Preco by si ho mala nespravit? Navyse naozaj nemam zaujem zvysovat narocnost predmetu (kedze zadania su zverejnene, nie je problem si to overit). Mozno ak je problem s predmetom, stoji za to sa zamysliet, ci nieco nerobite zlym a neefektivnym sposobom, ze sa vam nedari tak, ako by ste chceli.