Pia Máj 17, 2013 4:27 pm od guest126
Ja som mal tiež tento problém. Bolo to preto, že som si málo veril a tak som sa radšej ten algoritmus snážil úplne pochopiť, vrátané každej čiarky kódu namiesto toho, aby som si vystačil so základnými ideami a tým, že zvyšok už viem dokopať nejako sám. Potom som na skúške dostal algoritmus, ktorý som deň predtým za 3 hodiny nemohol presne do detailov pochopiť a vravím si, super... Tak čo.. Mohol som tam len tak sedieť alebo kúsiť vytvotiť detaily s tých základných ideí, ktoré som si pamatal. Fakt sa mi nechcelo to skúšať, vravel som si, že nemám šancu ale myšlienka, že sakra niekedy to musím vyskúšať, snažiť sa a naučiť sa to prevážila a som sa do toho pustil, až som to krásne spravil. Vtedy som si prvý krát uvedomil, že som schopný a tak fungujem so základnými ideami dodnes, namieto toho, aby som sa snažil niečo pochopiť do detailov, lebo väčšinou to viem potom už dokonca dotiahnúť skôr, ako keby som mal nejaké riešenie študovať fakt do hĺbky. Teda za seba môžem povedať, že verte si a prekonajte svoju lenivosť, aby ste to vyskúšali. A čo je veľmi dôležité, pýtajte sa samých seba, kľudne nahlas alebo si tu otázku napíšte na papier a prenasledujte ju. Takto stále dôjdem k nejakému, vačšinou správnemu riešeniu. Ako vraví jeden môj učiteľ, resp. môj tutor, otázka akú otázku by sme si mali položiť je jedna z mála najpodstatnejších.
Na dynamickom programovaní je dobrá otázka, máme niekoľko riešení a ako s nich vybudovať ďalšie. Uvedomiť si treba aj to, že často krát použijeme iba veľmi málo z malých riešení, ale dopredu nevieme ktoré. Teda ako z n riešení urobíme n+1. riešeníe.