Kedze sa tu moje meno v prispevkoch za ostatnych par dni objavilo par krat, asi by sa trebalo vyjadrit...
guest126 píše:Fero, z vonkajšieho pohľadu to vyzerá, že Ti to už s prepačením ide na mozog. ... druhak potrebuje od paz1 pauzu
Nuz, toto je velmi vazne konstatovanie. Ak k tomu pridam vcerajsi clanok na sme (
http://www.sme.sk/c/6802136/skolske-odb ... telov.html), tak to aby som zacal velmi rychlo uvazovat o zmene posobiska

OK, vaznejsie: Nepopieram, ze veciam okolo PAZ1a/PAZ1b som venoval a venujem vela casu. Istotne to ma dosledky na vselico, ale uistujem ta, ze skolske veci nijako psychoemotivne neprezivam. Ak ale nieco robim, mam zaujem robit veci najlepsie ako viem v ramci aktualnych moznosti.
guest126 píše:aby si čo najlepšie viedol študentov za ručičku. Študenti by sa podľa môjho názoru na VŠ už nemali viesť za ručičku.
S tymto suhlasim aj nesuhlasim. Povazujem za dolezite, aby v prvom rocniku bol k studentom iny pristup. Predsa len prvy rocnik je cas, kedy mnoho studentov zaziva sok zo zmeny systemu vzdelavania. A ak je moznost, preco by sme im v tomto nepomohli. Sam som mal moznost zazit, ake to je, ked cloveku niekto poda pomocnu ruku v cudzom prostredi (a trebars da uzitocne informacie, aj ked sa na ne explicitne nepytam). Zaroven by si v prvom rocniku mali studenti vypracovat nejake studijne navyky (aj preto tie pocetne domace ulohy). Takyto doraz na systematicku pripravu nie je len vec PAZka ale funguje to i kadekde inde. Pri neprvackych predmetoch uz samozrejme taketo vodenie za rucicku nema priestor (a myslim na to, ak takuto neprvacku vyucbu realizujem).
guest126 píše: keďže ľudí s Tvojím pristupom k študentom je ako šafránu a je veľká chýba, ak si študenti zvyknú na taký prístup a budu ho čakať inde
A co ak je to zamer?

guest126 píše:..., že dnes svet stojí na tímoch
Prave preto na svojich cviceniach mam tendenciu co najviac vyuzivat timovo orientovane vyucbove aktivity. Kazdy tim je vsak zlozeny z jednotlivcov. Ak ludia v time nebudu vediet napisat ani len "bodkociarku", takyto tym dlho nevydrzi. Dobry tim potrebuje clenov timu so skusenostami, v ktorych sa navzajom budu doplnat. A kvalitne individuality so solidnym zakladom vedomosti a zrucnosti do timu maju pripravit prave aj domace zadania urcene na samostatnu pracu. Ako hovori jeden kolega (toto je dobry vyrok, kedze ho ide pouzit v roznych kontextoch): "Dvere Vam mozeme ukazat, ale prejst nimi musite sami".
guest126 píše:Nejaké tresty vymýšlať mi príde ako hlúposť. Ako aj zisťovať nejaké plagiatárstvo.
Suhlasim, ze mrhat cas na zistovanie plagiatorstva je mrhanie casu. Realita je ta, ze plagiatorstvo riesime, len ak nas softver v Moodle automaticky upozorni na "neprimeranu podobnost kodu" (problem neprimeranej kooperacie z vnutra). Dalsia situacia, kedy kontrolujeme dodrzanie pravidiel hry (prave sposobom ako uvadzas, na baze zistenie, ci student rozumie a dokaze pracovat so svojim kodom), je v pripade, kedy niekto odovzda riesenie vo forme, ktore nezodpoveda jeho vysledkom v kontrolovanych aktivitach (kontrolovane = realizovane v skole, kde je pravdepodobnost podvadzania vyrazne nizsia). To je cele.
guest126 píše:Podľa mňa úplne stačí, ak zaistíte, aby študent s podmiernými znalosťami predmetu neprešiel skúškou..
Tak su postavene pravidla hry predmetu PAZ1b.
guest126 píše:PS1: Veľmi fungujúci spôsob ako získať feedback je pivo/kofola/whatever..
A mnoho dalsich inych... Vdaka za odporucanie, ale v tomto smere uz aj kolegovia zo skoly vedia, ze s tymto nie som velmi kompatibilny... A mam na to aj dalsie dovody...
guest126 píše:Boli takí aj na UPJŚ, osobne poznám aj študentov, ktorí sa ani v Prahe z programovania a algoritmov nenaučili nič nové.
Od kedy som sa dostal k "administrovaniu" PAZ1a/PAZ1b (4 roky), mozem povedat, ze aj ked na skolu prichadzaju aj sikovni studenti, myslim, ze nikto z nich nebol taky, pre koho by obsah PAZiek nemal pridanu hodnotu. Je pravdou, ze na PAZ1a startujeme s velmi nizkym prahom, ale stupanie casom dost zrychluje. Navyse na zaciatku semestra informujem studentom, ze ak nadobudnu pocit, ze PAZ pre nich nema vzhladom na ich skusenosti pridanu hodnotu, mozu si dohodnut individualne pravidla hry a sposob fungovania.
guest126 píše:Ako dohadovať sa so študentami aké sankcie sa im zdajú v poriadku za niečo, za čo je vylúčenie zo školy štandardne riešenie mi príde ako vodenie za ručičku mamičkou. Ak nie absurdné.
V tomto smere naozaj na UPJS nie su pravidla hry standardizovane. Ak sa na veci clovek pozrie len cez minimalizovanie namahy na ziskanie diplomu, lokalne riesenie porusenia pravidiel hry vedie jednoducho k tomu, ze studentovi sa oplati podvadzat, kedze do hry dava malo (Ak nic neviem, dostanem Fx. Ak nic neviem a budem podvadzat s tym, ze ak ma pristihnu, tak ma len vyhodia z pisomky alebo skusky a v najhorsom pripade skoncim s FX, tak sa jednoducho oplati podvadzat, lebo nemam co stratit a je tu sanca, ze to vyjde). Inac zaujimava je cast "Chýba nám kultúra" v clanku
http://www.izurnal.sk/index.php?option= ... ew&id=2924 Myslim ale, ze standardizacia v tomto smere sa rozbehne aj na UPJS. Tento akademicky rok sme uz na akademickom senate schvalovali vznik disciplinarnej komisie. Na takej FMFI UK disciplinarna komisia funguje (a riesi veci) tiez len tusim nejake 2 roky.
Toto diskusne vlakno nemalo za ciel pytat sa studentov, ake sankcie by chceli a vyhoviet im. Vyucba nie je demokracia. Vzdy je tu vyucujuci, ktory ma zodpovednost za realizaciu vyucby. Na druhej strane ale treba nacuvat nazorom druhych. Ja sa zvyknem pytat na rozne veci na nazor studentov i kolegov cviciacich. Ak padnu rozumne argumenty, ktore prevazie argumenty pre moje aktualne "nastavenie", nemam problem zmenit nazor. Ale nazory nemenim hlasovanim vacsiny, ale na zaklade toho, aby vysledok bol co najlepsi.
guest126 píše:tandard mať predmet algoritmy a dátové štruktúry oddelené od základného programovania
Suhlasim, ze pomenovanie tych PAZ predmetov (a aj dalsich) nie je velmi stastne. Realne uz 4 roky su PAZ1a a PAZ1b obsahovo oddelene. Skutocny uvodny kurz programovania je PAZ1a. PAZ1b je uvod do algoritmov a udajovych struktur. Pokracovatelom PAZ1b je tretiacke ASU.
guest126 píše:a dajte to učíť Ferovi. Jendak veľmi dobre vie, čo sa berie na paz1b, druhak potrebuje od paz1 pauzu.
Dakujem za doveru, ale myslim, ze ASU ma algoritmicky velmi skuseneho vyucujuceho. Mozno len treba cas (aj kvoli opakujucim studentom), kym sa obsah ASU zacisti a stane viac navazujucim na aktualny system PAZ1b. Navyse kazde prebudovanie predmetu stoji vela casu a ten ide na ukor inych cinnosti, ktore treba robit.