To netvrdim.
Pochybujem, ze predmety typu Matematicka analyza pomahaju ziskat nadhlad a nebyt len programatorom. Aj teoriu urcite treba, ale mala byt to byt informaticka a nie matematicka teoria.
Amen.
Mam taky dojem, ze si tu ludia myslia, ze clovek sa moze venovat bud teorii alebo praxi, ale nie obom naraz. Podla mna clovek, co vie len teoriu, nevie nic (nema kontakt s realitou). Tak isto s cistou praxou (o 5 rokov dinosaurus).
Co sa tyka tej matematiky v informatike:
Casovu a pamatovu zlozitost som vedel odhadnut pred tym, ako som vedel, co je limita. Samozrejme je to uzitocne vediet, ale da sa beztoho existovat. Ostatne pripady beriem.
S 3D grafikou robim a algebru tam treba. To co treba je vsak trivialne oproti tomu co sa prebera. A ine veci co tam treba sa vobec nepreberaju alebo su z pohladu "odlahcenej algebry pre matematikov", zvanej "algebra pre informatikov a fyzikov" nedolezite.
Zase ale ide o nieco, co sa moze clovek sam naucit z knih/netu ked to potrebuje. Btw, ten predmet ma bavi a ide mi - aj ked z neznameho dovodu posieram vsetky pisomky (proti sposobu vyucby, okrem toho ze fakt vyzyva na biflenie, nemozem nic povedat).
Kombinatorika, grafy beriem. A uci to clovek co ma zakladnu sajnu o informatike, co dost pomaha. Dokonca si myslim, ze by neuskodilo viac, ale to asi bude neskor.
Statistika. Je velmi dolezita. Dokonca je podla mna uplne vsade v praxi.
Aj ked staci mat o nej zakladnu sajnu. A sice pre to, ze: "Premature optimization is the root of all evil." Tuto vetu nas nikto neucil, a aj tak ju budu vsetci musiet raz sami dokazat.
Pokial viem, statistika nie je povinnym predmetom. A imo, ak by nieco malo byt povinne tak prave statistika. Aj ked som proti povinnym predmetom - je to premature optimization.
Diky za poucny megapost. Aky ma Valgrind prinos oproti inym VM typu Java / C#? Nie je potom lepsie pouzit nejaky jazyk, ktory bezi rovno nad VM?
Islo skor o to, preco je vyvoj v C/C++ na windowse katastrofa. A to preto, ze bogy suvisiace s pointermi a manualnou pracou s pamatou su katastrofa a zaberaju vacsinu casu vyvoja v C/C++.
Valgrind tieto bugy prakticky eliminuje, a na Windowse nepoznam dost dobry ekvivalent.
Jedina vyznamna vyhoda oproti kodu behajucom na VM je, ze kod nebezi na VM. Co je nutne e.g. pre OS, hry, raytracing, etc. -
vsetko to sa da na VM, ale aj pri najlepsiom VM narazite na rychlost/problemy s pamatou.
Ak by sme sli dalej, uz by sme sli do flame war C++ vs Java (co je podla mna ako slepy vs hluchy). C# sa mi paci. Nepacia sa mi ale softwarove patenty, a s principu sa mu vyhybam.
(Pre pripad, ze by ste si mysleli, ze som nejaky C++ fanatik, 5 rokov som v tom kodil, znenavidel som to, presiel som na D - co je work in progress a nestabilne, ale aspon pekny jazyk. Ciste C uznavam. Som vsak uz odchovany na OOP a mam problem inak mysliet.)
Presne cisla ludi co odisli nemam. Myslim ze tak polovica z tych, ktori mi pripadali, ze su dobri alebo maju talent/zaujem.
Firemne predmety ma nezaujimaju. Jeden problem je, ze tam moze ist o vendor lockin. Mojim cielom nie je byt zamestnany vo firme (to je len obycajna nutnost kvoli prezitiu) - mojim cielom je robit to, co ma bavi. Co sa neda presne definovat, ale vela z toho je informatika. (A este chcem ist na Mars. Fakt.)
Nemyslim, ze by sa mali ucit konretne technologie, ale ludia by mali mat sajnu, napr. co je VCS. Alebo profiler. Alebo debugger. Alebo kavovar ci cajnik. A mali by to vediet pouzivat.