Windows vs Linux vs MacOS

<<

AdRik

Príspevky: 31

Registrovaný: Pia Dec 08, 2006 2:36 pm

Bydlisko: Home sweet hell

Poslať Štv Dec 28, 2006 8:13 am

Windows vs Linux vs MacOS

<<

gursky

Site Admin

Príspevky: 353

Registrovaný: Pon Nov 13, 2006 3:32 pm

Poslať Štv Jan 25, 2007 4:11 pm

ktory?

Ja mam velmi rad linux. Dokonca som si ho aj chcel na notebook nainstalovat. Nakoniec som sa rozhodol pre win. Hlavnym motivom boli dve pre mna nepochopitelne veci:
    - skola vyhlasila ze vsetka korespondencia v ranci univerzity ma byt vo worde
    - AIS vyhlasil ze znamky a rozvrhy je mozne prezerat a menit iba v IE a pracovnu cestu bez wordu je tiez tazko zreferovat

Okrem toho skola povedala .. kedze mame taketo nariadenia tak vsetci zamestnanci maju windowsy, office-y a antiviry zadarmo dokonca aj na domace pouzitie

No a kedze VMWare pri 512MB place ze musi v sebe drzat XP a kedze som lenivy pracovat na inom ako na notebooku tak linuxy pouzivam v servroch .. jedine o co prichadzam je linuxovy desktop (cez X11 sa jasne ze da rozbehat ale nebudem dektopovat na vzdialenom kompe ked mi staci prikazovy riadok) a jedine co ma serie tak prichadzam o naozaj zabezpeceny notebook pravdaze okrem kradezi .. na tie je kazdy OS kratky aj ked linux ma par peknych rozsireni pre sifrovane particie...
<<

škvarka

Príspevky: 28

Registrovaný: Štv Nov 23, 2006 12:01 pm

Bydlisko: Tv

Poslať Uto Jan 30, 2007 9:17 pm

.......vista.....

Gates: Vista je "nejbezpečnější systém vůbec"

...niet co dodat
zabijem sa, keď som som nesmrteľný??!!

A Farewell to one person...guess who
<<

bwpow

Príspevky: 634

Registrovaný: Str Nov 22, 2006 11:19 am

Bydlisko: Košice

Poslať Uto Jan 30, 2007 10:37 pm

Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
<<

JorgenStrule

Príspevky: 79

Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 10:08 pm

Poslať Sob Máj 03, 2008 11:45 pm

ad gursky:
+ skolska wifina sa neda rozbehat pod ziadnym linuxom... cize neviem ci je to nejaka diskriminacia tohto operacneho systemu, alebo je proste... niekto... lenivy urobit par opatreni, aby bol linux u nas viac pouzitelny...
<<

gursky

Site Admin

Príspevky: 353

Registrovaný: Pon Nov 13, 2006 3:32 pm

Poslať Ned Máj 04, 2008 6:41 am

JorgenStrule píše:ad gursky:
+ skolska wifina sa neda rozbehat pod ziadnym linuxom... cize neviem ci je to nejaka diskriminacia tohto operacneho systemu, alebo je proste... niekto... lenivy urobit par opatreni, aby bol linux u nas viac pouzitelny...

Treba búšiť do Ľuda Hvizdoša a Mariana Andrejka, oni tie wifiny vešajú po stenách.
<<

alef0

Site Admin

Príspevky: 621

Registrovaný: Štv Nov 16, 2006 8:57 am

Poslať Ned Máj 04, 2008 11:29 am

Vskutku, obratte sa na spravcov, verim, ze prijdete na problem.
Lorem ipsum dolor sit amet.
<<

Dante

Príspevky: 14

Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 3:29 pm

Poslať Ned Máj 04, 2008 4:08 pm

Problem je podla mna inde ako v tych wifinach co sa vesaju po stenach....... a siet spravuje niekto iny ako CAI. CAI ich len vesia naozaj po tych stenach. Podla mna ked som pozorne si vsimal ako sa to ma robit a ako to maju v blave navod presne pre ubuntu ktory mam tak tam maju uplne ine certifikaty maju asi iny format lebo vobec niesu zobrazitelne a tieto tu na upjs sa daju normalne zobrazit a maju aj inu priponu jedny maju crt a druhe cer takze neviem kto vydal certifikaty aka autorita ale bolo by ich asi potrebne vydat nove. A upjs siet WEP sifrovanie plus certifikat a prihlasovanie cez Radius je fakt dost divna kombinacia ktora sa vobec nikde nevyskituje Eduroam to uz je ine WPA Radius a certifikat o tom uz je na nete plno.... NetworkManager v linuxe vobec nema taku moznost ze nastavit prihlasovacie menu a heslo a certifikat pre WEP sifrovanie cize sa to tam musi robit na pevno. pricom na eduroam to pekne pozna vsetko len proste to nejde aj ked sa to urobi presne podla navodu ako to maju inde.
<<

JorgenStrule

Príspevky: 79

Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 10:08 pm

Poslať Ned Máj 04, 2008 4:19 pm

pravda je, ze je to strasne pomixovane... nechapem na co je vlastne take brutalne zabezpecenie cez certifikaty, ved skolska siet je tu vlastne len pre studentov a je do znacnej miery obmedzena... keby tam bolo klasicke wpa s menom (pik) a heslom, podla mna by to kludne stacilo a by to urcite zjednodusilo celu situaciu... alebo este viacej crazy by bola uplne volne dostupna free wifina, ale to by potom ku nam asi chodili bezdomovci so svojimi notebookmi a kradli nam siet O:-)
(no offence)
<<

bwpow

Príspevky: 634

Registrovaný: Str Nov 22, 2006 11:19 am

Bydlisko: Košice

Poslať Ned Máj 04, 2008 4:33 pm

Som ani netusil, ze WEP moze pouzivat certifikat. Osobne to v standarde nevidim (vidim tam len shared key a challenge-response). Naisto je to tak, ako to tu bolo popisane? Nie je to nahodou obycajny WEP (shared key) kombinovany 802.1x? V tom pripade je tam ten WEP zbytocne, kedze 802.1x by fungovalo aj bez toho (napriklad tak to maju v Budapesti na univerzite - plain + 802.1x).

Na druhu stranu, vyvstava otazka, preco rovno nepouzit presne na to urceny standard WPA-enterprise (WPA/Radius)? Ved tento standard podporuju vsetky moderne operacne systemy a Windows XP od SP2.
Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
<<

Dante

Príspevky: 14

Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 3:29 pm

Poslať Ned Máj 04, 2008 10:17 pm

Na upjs sieti teraz nezalezi lebo aj tak setko sa bude menit na eduroam a ano je to WPA-enterprise(eduroam) len v XP to nema take meno myslim v Viste je uz WPA-enterprise :D tak som to popisal opisne no ... :oops: ale ked ani ten standard nejde na linuxe ? tak potom kde je ten standard :D snandard by mal byt multi platformovy ved sa to vola standard . :roll velmi zas do toho nevidim ako do wifi ale predsa len sifrovat treba podla mna. 802.1x pouziva nejake sifrovanie ? Akoze neviem ci tie certifikaty maju nejaky vpliv. Ale tak certifikat treba....pod XP hm.... je to cudne no....
<<

bwpow

Príspevky: 634

Registrovaný: Str Nov 22, 2006 11:19 am

Bydlisko: Košice

Poslať Ned Máj 04, 2008 10:25 pm

Ale ved WPA-Enterprise ide v GNU/Linuxe uplne bez problemov. A aj certifikaty CRT/CER/KEY su uplne bezne pripony (sice ich obsah som nevidel). Pochybujem, ze pouzivaju nejake specialne certifikaty, kedze Windows implementuje aj PKCS standardy (a GNU/Linux tiez).
Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
<<

JorgenStrule

Príspevky: 79

Registrovaný: Štv Feb 28, 2008 10:08 pm

Poslať Štv Máj 08, 2008 4:20 pm

problem bude podla mna s obsahom tych certifikatov... mozno forma, ktorou su napisane nevyhovuje linuxu (a okrem ineho network-manager linuxacky pouziva wpa_supplicant, ktory nepodporuje vsetky typy certifikatov)...
neviem no... to su dohady len... mohol by sa na to pozriet niekto kompetentny...

Späť na Voľná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
Slovenský preklad.