C++

<<

tomi

Príspevky: 25

Registrovaný: Uto Dec 05, 2006 10:21 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 2:02 pm

Ahojte!

Reformy, reformy a reformy. :D KAZDY MA PRAVDU (tu svoju).

Fanaticky programatori (dalej len TopCoderi) by zlikvidovali vsetkych slabsich (dalej len BottomCoder).
Osobne by som BottomCodera neposadil k programovaniu vyhladavacich algoritmov (slabe algoritmizacne schopnosti) ale bozechran nejakeho TopCodera pre styk so zakaznikmi (slabe komunikacne schopnosti). Samozrejme cest vynimkam na obidvoch stranach.

Je dokazane, ze team, ktory pozostava zo samych "Top" alebo "Bottom" nie je uspesny. Zhruba povedane, uspesny team by mal pozostavat z niekolkych Top, z niekolkych Bottom a viac Middle a aspon z jedneho "sasa", ktoreho talent zartovania je potrebny na uvolnenie napatia (to mam od kamarata, ktory sa to ucil na vyske). Je to zname pre tych ludi, ktori pestuju nejake "spolocenske hobby" (futbal, hokej, ... - teamove sporty, folklorny tanec, atd.). Ulohou dobreho trenera, ucitela, veduceho nie je len podporit tychto ludi (na to maju mamicky, manzelky, manzelov, ...) ale dostat z nich maximum ich schopnosti. Ja si myslym, ze na Ustave Informatiky na tom ucitelia pracuju (viac-menej) uspesne.
Poznamka: Zial malo TopCoderov ma nejake spolocenske hobby.
Poznamka: Counter-Strike, Need for Speed, ... nie su spolocenske hobby. Aj ked sa hra po sieti.

Takze, neviem, preco by sme nemohly "vychovat" niekolko dobrych TopCoderov, vela dobrych MiddleCoderov a samozrejme niekolko dobrych BottomCoderov.
"Programovanie je umenie", "treba tvrdo pracovat", ... S tym suhlasim. ale clovek pracuje tvrdo na niecom ak:
1. je za to dobre zaplateny
2. je prave na "sustredeni" v gulagu na sibiri
3. je fanatik.
Prvy bod je prave o situacii (aj) z Kosic. Firmy beru kazdeho, kto ma nejake znalosti z informatiky a relativne ich aj dobre zaplatia. Tym padom studenti "nie su nuteni" ucit sa viac, nakoniec aj tak sa vo firme priucia a v tej jednej oblasti budu dobri. Ak by sme aplikovali metodiky blizke bodu 2, studenti by odisli na ine skoly (Banicka, ...) a nakoniec by sa aj tak dostali do tych firiem (ale v tom pripade by sme stratili financie, ktore ak dobre viem su podla poctu studentov). A k bodu 3: bolo by dobre najst asi lepsie sposoby, ako vyvynut u studentov fanatizmus do programovania (urcite nie vyhadzovanim) - chut vojaka bojovat sa nezvysi ked vidi, ze vedla neho skoro kazdy umiera a straca hlavu, ruky a ine koncatiny.

Ale povedzme, ze by sa aplikoval "masakersky" sposob navrhovany bwpow. V prvom semestri vyhodime 80%, v druhom 10%, v tretom 5%, ... v tretom rocniku by sme dosiahli pomer ucitelia:studenti=1:0.05, ale ten 0.05 student by bol informaticky terminator, ktory pravdepodobne ostane na skole (PhD, doc, Prof, CSc, DrSc, ..., Najvyssi). Ak berieme do uvahy demograficke ukazovatele naroda, tak by bol pocet umrti informatikov na uinf vyssi ako pocet zrodu tych najnajnaj. Postupne by uinf zostarol a ostali by tu len servre (z coho vyplyva, ze Peto Gursky nesmie starnut aby servre neostali bez admina).

t
<<

balky

Príspevky: 10

Registrovaný: Uto Dec 12, 2006 10:16 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 2:50 pm

tomi píše:"Programovanie je umenie", "treba tvrdo pracovat", ... S tym suhlasim. ale clovek pracuje tvrdo na niecom ak:
1. je za to dobre zaplateny
2. je prave na "sustredeni" v gulagu na sibiri
3. je fanatik.


4. Bavi ho to

to je moj pripad - bavi ma programovat a preto programujem. To ze som za to celkom dobre plateny je druha vec. Gulag v praci nemame a fanatik som iba napoly ;)
<<

balky

Príspevky: 10

Registrovaný: Uto Dec 12, 2006 10:16 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 3:07 pm

Re: flamewar

janq píše:Python ako jazyk na zapis algoritmov, uff.

Pri odhliadani od typov premennych je potom dost tazke vysvetlit nasledujuce spravanie programu v Pythone:
  Kód:
>>>print 1.1*6==6.6;
False



Hmmm, s tym s tebou nesuhlasim. Ved prave ta cistota, prehladnost a vyssie datove typy (tuple, list, dictionary a string) robia kod velmi citatelnym.

Zapis algoritmu v pythone sa podla mna ovela viac podoba formalnemu zapisu ako zapis v pascale.

Nerusia ta tam "zbytocne" konstrukcie, ktore sa vo vyssich jazykoch nevyskytuju.
<<

alef0

Site Admin

Príspevky: 621

Registrovaný: Štv Nov 16, 2006 8:57 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 3:50 pm

bwpow píše:Dufam, ze si pochopil, ze islo o zart :)

Isteze, vsak som laskyplne ukradol tento smajlik z ineho fora :-)

C, resp. jeho objektovy bracek je "slobodny" jazyk. Pre zaciatocnika je asi prilis nezrozumitelny a nebezpecny, ale skusenejsim programatorom poskytuje obrovsku slobodu a neexistuje nad neho ziaden jazyk.

V com je C slobodnejsie od assembleru a od Pythonu?

S programovanim ako umenim suhlasim - naozaj neexistuje ina cesta, ako tvrdy trening a, ako vravi prof. Bukovsky, sitzfleischom. Nazor, ze skola by mala zasahovat, je takisto mudry. Problem vsak je, ze tazko sa davaju rady cestovatelovi, ktory nechce a nema chut sa na tu cestu vydat. Rovnako moze byt zaujimava cesta ,,bezjazykoveho" (bezpocitacoveho?) programovania. Podarilo sa ju niekde zrealizovat?

(Popri tom by som sa chcel spytat, kde vidite hranicu, od ktorej sa zacina rozpoznavat programator. )

Co sa tyka zakladov vsetkych rozsirenych jazykov, tato myslienka je tiez originalna, ale pochybujem, ze by sa dala v medziach vysokoskolskeho systemu rozumne zrealizovat. Cloveku, ktory s algoritmizaciou len zacina, bude podla mna skor zbytocne vysvetlovat rozdiely medzi krasami a temnymi zakutiami C, Prologu ci Lispu. Ak by sa to nechalo na vyber samotnych studentov, obavam sa, ze z 50 ludi by si nieco sami vybrali tak desiati zodpovedni.
Sice by sme sa po prvom semestri rozlucili s 50 az 60% studentov

cize viacerymi. (Inak, ak by si sa bol oboznamil so statistikami informatikov vypadnutych v prvom semestri, dozvedel by si sa, ze uz teraz dosahujeme ,,uspesnost" 50%.)

Toto riesenie nie je ani jednoduche, ani rychle, ale na rozdiel od inych je spravne :)

Toto ma obveselilo :-)

Proof of existence of God by autoauthority.
Premise 1. I said that the God exists
Conclusion. Therefore God exists.


Inak povedane, You have only proved it correct, not tried it. :-)
Lorem ipsum dolor sit amet.
<<

balky

Príspevky: 10

Registrovaný: Uto Dec 12, 2006 10:16 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 4:03 pm

alef0 píše:V com je C slobodnejsie od assembleru a od Pythonu?


No pekne si to ohranicil zhora aj zdola.

Assembler je v dnesnej dobe "zbytocne mocny" - t.j. pomer medzi efektivitou a rychlostou kodovania a efektivitou a rychlostou kodu je nie najlepsi. Samozrejme, ze stale ma vyznam v systemovom programovani (myslim, ze uz nikde inde) ale v 99% pripadov sa v assembleri programovat neoplati (ak nerobis jednocipaky a spol)

Oproti pythonu ma zasa C (C++) vyhodu v tom, ze si mozes (musis) vsetko spravit sam. Prikladom bud garbage collector, alebo alokovanie pamati atd. Sice sa da v pythone vypnut a spravit si vlastny, ale myslim, ze v pripade takejto poziadavky by uz bolo rozumnejsie prejst na C++. To ci beries moznost(nutnost) si vsetko nakodit sam ako vyhodu, alebo nevyhodu zavisi na tvojom preferovanom style a poziadavkach projektu.

Ja som lenivy zhyckany vysokourovnovy programator a python mi velmi vyhovuje.
<<

janq

Príspevky: 54

Registrovaný: Str Nov 15, 2006 10:04 pm

Bydlisko: Earth (temporary)

Poslať Uto Dec 12, 2006 4:07 pm

Re: flamewar

balky píše:Zapis algoritmu v pythone sa podla mna ovela viac podoba formalnemu zapisu ako zapis v pascale.

Nerusia ta tam "zbytocne" konstrukcie, ktore sa vo vyssich jazykoch nevyskytuju.


Nepochybne jazyk Python je svojim sposobom powerful a je dost pohodlny.
Ja si len myslim, ze ako uvodny jazyk je nevhodny, pretoze zahmlieva iste veci v oblasti datovych typov, co som uz spominal, ale aj v oblasti algoritmov. Kratke cvicenie.

  Kód:
def pocitaj(a,n):
    while n>0:
         n=n-1;
         a=a*2;
    print a;
pocitaj(...,100);


Za '...' dopltne vyraz maximalne z 3 znakov tak, aby:
a) casova zlozitost realizacie programu bola linearna
b) casova zlozitost vypoctu bola exponencionalna (vysledku sa nedockame najblizsich niekolko bilionov rokov)
Naposledy upravil janq dňa Uto Jan 09, 2007 3:19 pm, celkovo upravené 1
<<

alef0

Site Admin

Príspevky: 621

Registrovaný: Štv Nov 16, 2006 8:57 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 4:17 pm

Assembler je v dnesnej dobe "zbytocne mocny" - t.j. pomer medzi efektivitou a rychlostou kodovania a efektivitou a rychlostou kodu je nie najlepsi. Samozrejme, ze stale ma vyznam v systemovom programovani (myslim, ze uz nikde inde) ale v 99% pripadov sa v assembleri programovat neoplati (ak nerobis jednocipaky a spol)

Niektori ludia by v tomto citate s radostou zaviedli substituciu {assembler -> C}, hutam, ci sa medzi nich zaradit :-)
Lorem ipsum dolor sit amet.
<<

balky

Príspevky: 10

Registrovaný: Uto Dec 12, 2006 10:16 am

Poslať Uto Dec 12, 2006 4:41 pm

alef0 píše:Niektori ludia by v tomto citate s radostou zaviedli substituciu {assembler -> C}, hutam, ci sa medzi nich zaradit :-)


No C++ s stl a spol je jazyk pomerne vysokej urovne aj ked niektore jeho krkolomne konstrukcie nie su very userfriendly. Ak to developer ovlada, tak si myslim, ze C++ nie je ovela menej flexibilny ako java ale problem nastava s prenositelnostou (tu vsak bohato vynahradza rychlostou). Takze ono aj ked by sa dala v podstate ta substitucia zaviest, nezovseobecnoval by som to. Nie je C ako C.

Mna by len zaujimalo co ma C spolocne so C# :) Velmo nic.
<<

ado21

Príspevky: 120

Registrovaný: Pia Nov 24, 2006 10:23 am

Poslať Uto Feb 06, 2007 8:26 pm

Akoze pascal, c++, asembler, jazyk je formalita. aspon ja som sa naucil pascal za 2 tyzdne sam z knizky cez letne prazdiny. Akoze myslim ze hlavne ide o to myslenie a pascal je dobry zaklad. A ked uz je algoritmicke myslienie, tak sa naucil druhy jazyk je nieco ako ucit sa ku cudzym slovickam synonima. A nech sa kto zaradaju do akej kategorie chce, ked ho to bavi. Ale rozumny clovek to nespravi a namysleni machri ma nezaujimaju. Napr. mam kamosov a tak co programuju surovo drasticky. Zavolali si ich do firmy, a dali sa im naucit jazyk kt. v zivote nevideli a nemali ani sancu vidiet. Ked mas myslienie tak sa do toho viac menej dostanes. Ale ked vies iba syntax c++ a co kt. prikaz robi tak to je na... Akoze planujem programovat na systemovej urovni, tak teraz cez leto sa naucim c++. Ked sa chces ucit jazyky tak chodte na techniku (ked sa ich neviete naucit sami), mate tam aj slabsiu matiku a tak. Ale u nas sa uci mysliet a o tom to je. Ze je jedno v akom jazyku ty da robit firma, ale ak vies mysliet ta sa do neho dostanes a syntax je uz iba formalita.
<<

janq

Príspevky: 54

Registrovaný: Str Nov 15, 2006 10:04 pm

Bydlisko: Earth (temporary)

Poslať Štv Jan 17, 2008 1:29 pm

Nejake argumenty relevantne k tejto teme mozete najst v clanku http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate ... e_id=52067
Osobne proti Jave nic nemam, takisto ju pouzivam. Napr. ked som v Nemecku siel pozriet na prednasku z uvodneho programovania, tak zhodou okolnosti mala nazov Zeiger(Pointer,Smernik).
Rozhodne nechcem znova otvarat tuto temu. Kazda volba ma pozitiva aj negativa.
Predchádzajúci

Späť na Pripomienky k predmetom

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
Slovenský preklad.