Midterm

Moderátor: FeroG

<<

Alica

Príspevky: 23

Registrovaný: Pon Sep 23, 2013 10:28 pm

Poslať Pon Okt 28, 2013 10:16 pm

Re: Midterm

Mňa ešte napadla jedna otázka: Aj na midterme sa od nás očakáva komentovaný kód?
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Pon Okt 28, 2013 10:29 pm

Re: Midterm

Alica píše:Mňa ešte napadla jedna otázka: Aj na midterme sa od nás očakáva komentovaný kód?

Nie, komentare netreba pisat. Ulohy su velmi jednoduche a komentar by bol mnohonasobne dlhsi nez samotny kod. Samozrejme, ak chcete pisat vela vela vela kodu (i ked sa treba zamysliet, ci sa ide spravnym smerom), tak trochu komentara neuskodi - najma ak evaluator vas kod neakceptuje. Ak evalutor neakceptuje vas kod, tak vtedy je vhodne dopisat nejaky komentar (ak pomozete hodnotitelovi pochopit vase myslienky, je sanca, ze to moze ocenit nejakym bodom).
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Uto Okt 29, 2013 3:38 pm

Re: Midterm

Polsemestrálny test je za nami. Zadanie je zverejnené na stránke PAZka (vzorové riešenia budú na najbližšej prednáške): http://web.ics.upjs.sk/paz1a/Predmet/Midterm

Komentáre, dojmy, pripomienky z vašej strany?
<<

xxnaeriel

Príspevky: 23

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 7:43 pm

Poslať Uto Okt 29, 2013 4:36 pm

Re: Midterm

ulohy boli lahke, ale aj napriek tomu som spravila hlupe chyby, napr nepretypovanie int na long a pod.
mam vsak otazku pri priklade s odstranenim duplicity mi evauator vypisoval ze pri vstupe "" mi vraj vyhadzuje nejaku exception, ale ked som to spustala v eclipse, ziadnu exception mi nevyhodilo.. vobec netusim ze kde moze byt chyba.. neviete mi to vysvetlit?
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:02 pm

Re: Midterm

xxnaeriel píše:mam vsak otazku pri priklade s odstranenim duplicity mi evauator vypisoval ze pri vstupe "" mi vraj vyhadzuje nejaku exception, ale ked som to spustala v eclipse, ziadnu exception mi nevyhodilo.. vobec netusim ze kde moze byt chyba.. neviete mi to vysvetlit?

Bez pozretia na kod tazko nieco s urcitostou povedat (a to, kto sa skryva za nickom xxnaeriel, netusim). Tipujem to vsak na castu chybu (na ktoru som pocas prednasky niekolko krat viac ako dorazne upozornoval), ze si porovnala retazec cez == a nie cez equals. Teda, ze v kode si mala if (retazec == "") a nie if (retazec.equals("")), ci este bezpecnejsiu verziu if ("".equals(retazec)).
<<

xxnaeriel

Príspevky: 23

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 7:43 pm

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:08 pm

Re: Midterm

FeroG píše:
xxnaeriel píše:mam vsak otazku pri priklade s odstranenim duplicity mi evauator vypisoval ze pri vstupe "" mi vraj vyhadzuje nejaku exception, ale ked som to spustala v eclipse, ziadnu exception mi nevyhodilo.. vobec netusim ze kde moze byt chyba.. neviete mi to vysvetlit?

Bez pozretia na kod tazko nieco s urcitostou povedat (a to, kto sa skryva za nickom xxnaeriel, netusim). Tipujem to vsak na castu chybu (na ktoru som pocas prednasky niekolko krat viac ako dorazne upozornoval), ze si porovnala retazec cez == a nie cez equals. Teda, ze v kode si mala if (retazec == "") a nie if (retazec.equals("")), ci este bezpecnejsiu verziu if ("".equals(retazec)).


aha..ano moze byt. teda najprv som to mala cez equals, neslo mi to, potom mi cviciaci povedal ze tam mam skusit dat ==, ale to uz je jedno.. :D
aj tak nechapem preco mi eclipse ziadnu chybu nevyhodil, ale evaluator ano.
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:16 pm

Re: Midterm

xxnaeriel píše:aj tak nechapem preco mi eclipse ziadnu chybu nevyhodil, ale evaluator ano.

Aj o tomto som hovoril na prednaske, ze to == je velmi zradne, lebo raz to ide a raz nie. Specialne evaluator je napisany tak, aby to urcite pri takomto teste nepreslo. Ak sa chces aj u seba presvedcit, ze to nebezi, tak metodu spusti takto:
  Kód:
System.out.println(korytnacka.odstranDuplicitu(new String("")));


Samozrejme ono to vsetko Java nerobi sama od seba, ako sa jej zachce. Pre super fajnsmekrov, tu je citanie:
http://en.wikipedia.org/wiki/String_interning
http://java-performance.info/string-int ... ava-6-7-8/

V dosledku toho interningu sa v istych pripadoch stane, ze vytvorene Stringy maju rovnaku referenciu (a vtedy ten test s == zafunguje).
<<

xxnaeriel

Príspevky: 23

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 7:43 pm

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:19 pm

Re: Midterm

aha, ok. tak dakujem za odpoved, mozem ist teraz rozmyslat nad tym preco stale robim take hlupe chyby :D
snad sa mi teda tie stratene body podari dohnat nejak inak.
<<

Cabernet

Príspevky: 31

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 5:44 pm

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:25 pm

Re: Midterm

Aj ja som mal presne tu istu chybu... Nemuseli ste byt taky zakerny a davat taketo vstupy :wink:

btw kedy mozme ocakavat vysledky?

A tiez nechapem preco ste nam v P7 povedali ze tu nefunguje sledovaci softver. Mali ste nas nechat v tom ze je vsetko funguje a nie nam zbytocne davat chrobaka do hlavy :lol:
Stay hungry. Stay foolish.
<<

rodakj

Príspevky: 16

Registrovaný: Sob Okt 12, 2013 11:34 pm

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:37 pm

Re: Midterm

Pridávam sa k tým, ktorým robilo to, že v evaulátore síce hádzalo chybu ale v Eclipse nie. A keďže ma nenapadlo to equals, vyriešil som to tak, že som si dal podmienku, že pokiaľ má reťazec dĺžku väčšiu ako 0, tak mi robí cyklus s tým, že zapisuje do StringBuilderu a pokiaľ nie tak rovno preskočí k returne. A keď som dostal prázdny reťazec, tak to znamená že do StringBuilderu sa nič nezapisalo a tak vypisalo to čo malo. Mohol som to vyriešiť aj takýmto spôsobom?
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Uto Okt 29, 2013 5:59 pm

Re: Midterm

Cabernet píše:Nemuseli ste byt taky zakerny a davat taketo vstupy

Su to standardne vstupy - za predpokladu, ze je kod napisany korektne.

Cabernet píše:btw kedy mozme ocakavat vysledky?

Dnes vecer sa spravi prerozdelenie, ktory cviciaci opravuje ktoru ulohu. A zvysok uz bude na cviciacich, verim vsak ze hodnotenia budu dost rychlo.

Cabernet píše: tiez nechapem preco ste nam v P7 povedali ze tu nefunguje sledovaci softver. Mali ste nas nechat v tom ze je vsetko funguje a nie nam zbytocne davat chrobaka do hlavy

A preco som to nemal povedat? Snazim sa komunikovat veci otvorene tak, ako s dospelymi a zodpovednymi ludmi. Cielom PAZka je budovat tzv. otvorenu vyucbu. A ze vela studentov je zvyknutych hrat v rozpore s pravidlami hry - nuz to je pribeh na inu diskusiu...

Monitorovaci SW v P/07 normalne fungoval. Akurat nefungoval sietovy filter - teda kym v inych ucebniach vam filter nedovolil ist na "zle" stranky, v P/07 ste ist mohli. No ale aj na tento ucel tu bol monitorovaci SW, ktory zaznamenava vasu cinnost. Nevyhoda takejto kontroly len cez ExamMonitor je ta, ze o tom, ze ste skoncili s FX sa mozete dozvediet oneskorene alebo az po teste (kedze pocas testu nesedim za PC a nemonitorujem prichadzajuce udaje) :-). Inymi slovami, blokovac sietovej komunikacie vam nedovoli robi zle, monitorovaci SW zaznenavajuci udaje umozni zistit, ci ste nerobili "zle" (nielen po sieti, ale aj inak).
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Uto Okt 29, 2013 6:01 pm

Re: Midterm

rodakj píše:Pridávam sa k tým, ktorým robilo to, že v evaulátore síce hádzalo chybu ale v Eclipse nie. A keďže ma nenapadlo to equals, vyriešil som to tak, že som si dal podmienku, že pokiaľ má reťazec dĺžku väčšiu ako 0, tak mi robí cyklus s tým, že zapisuje do StringBuilderu a pokiaľ nie tak rovno preskočí k returne. A keď som dostal prázdny reťazec, tak to znamená že do StringBuilderu sa nič nezapisalo a tak vypisalo to čo malo. Mohol som to vyriešiť aj takýmto spôsobom?


Test na dlzku retazca je korektny sposob, ako zistit, ci je retazec prazdny. Akurat pomocou tohto nejde vo vseobecnosti nahradit equals. A ked uz hovorime o tom equals. Ved stacilo pozriet na zadnu stranu na tahak. Tam to vsetko bolo.
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Str Okt 30, 2013 2:18 pm

Re: Midterm

Mozno ste v Moodle postrehli, ze sa zacal proces hodnotenia vasich rieseni z midtermu. Aby ste neboli sokovani tym, ze sme zabudli hodnotit nejake vase riesenia alebo cosi podobne, vysvetlim realizovany proces hodnotenia:

Ulohy v prvej casti hodnotia Jano Gunis (JG; pyramida), Juraj Sebej (JS; faktorial) a Tomas Penzes (TP; duplicita). Kazdy hodnoti jednu z uloh. V Moodle z technickych dovod ako hodnotitela vidite osobu "PAZ1a Opravovatel", avsak kazdy z hodnotiacich ludi sa podpisuje pridelene body svojim inicialami alebo menom. Ulohu v 2. casti ma na starosti Stevo Pero. Ulohy sa hodnotia priebezne. Ak teda mate z 1. casti ohodnotenu len jednu ulohu, neznamena to, ze sme vam druhu ulohu zabudli ohodnotit - len este nebola hodnotena.

Ja ako pripravovatel zadani a evaluacnych testov ulohy nehodnotim (teda s vynimkou par rieseni, ktore som nahodne ohodnotil, kedze islo o zrejme situacie - plny pocet bodov). Zaroven tento system zabezpecuje, ze vase vysledne hodnotenie nebude o jednom cloveku (bez ohladu na tom, v ktorej skupine ste), ale bude vysledkom dielcich hodnoteni viacerych ludi.

Ak s udelenym hodnotenim nebudete spokojni, budete mat nejake pripomienky alebo si vsimnete, ze sme na vas naozaj zabudli, kontaktujte priamo osobu, ktora je za hodnotenie zodpovedna. Naozaj za netreba bat ozvat. Jednoducho ak mate hodnotit cez 80 rieseni, lahko sa stane, ze si nieco podstatne nevsimnete. Ak s vybavenim nebudete spokojni, potom kontaktujte mna (ale nepredpokladam, ze by take situacie vznikli). Ak budete posielam mail hodnotitelovi, mozete mat pripadne uviest v cc.

Po ukonceni procesu hodnotenia, tak ako po minule roky, napisem na forum celkovy hodnotiaci report. I ked uz teraz musim konstatovat, ze to nevyzera velmi pozitivne.
<<

Alica

Príspevky: 23

Registrovaný: Pon Sep 23, 2013 10:28 pm

Poslať Štv Okt 31, 2013 12:02 pm

Re: Midterm

V rámci prípravy som si riešila úlohy z minuloročných midtermov, takže som vedela, asi akú náročnosť mám očakávať, ale aj tak vidím dosť veľký nepomer medzi časom stráveným nad domácimi zadaniami a nad midtermom a bodmi, ktoré sa za to dajú získať. Nad domácimi zadaniami väčšinou strávim dosť veľa času, a na midterme som mala v triede Midtermarka toľko kódu, že som ani nemusela scrollovať obrazovku, ale bodov sa tam dalo získať oveľa viac.
<<

Matúš R.

Príspevky: 11

Registrovaný: Ned Feb 03, 2013 6:52 pm

Poslať Štv Okt 31, 2013 12:50 pm

Re: Midterm

ale nemohla si používať internet, spolužiakov a ani predošlé projekty a ešte k tomu si mala obmedzený čas a pri takých obmedzeniach sú aj maličkosti zložité ... :D
PredchádzajúciĎalší

Späť na PAZ1a

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
Slovenský preklad.