4. sada domacich zadani

Moderátor: FeroG

<<

Majlo

Príspevky: 1

Registrovaný: Pia Okt 11, 2013 2:16 am

Poslať Pon Okt 14, 2013 10:29 am

Re: 4. sada domacich zadani

FeroG píše:Ano mala. Za tym kreslenim ciar su iste pravidla (podotykam, ze tato uloha uz bola uspesne submitovana). Ale mozno som prestrelil a tieto pravidla je naozaj tazke dedukovat. Ak sa to ukaze, zadanie ulohy upravim.

Tiez som mal ten problem zistit preco mi to vykresluje inak a myslel som si, ze mam vsetky smery osetrit pokial som prekusal lenivost a nakreslil som si ako sa to vlastne sprava.. Potom to je viac menej trivialne..
<<

Alica

Príspevky: 23

Registrovaný: Pon Sep 23, 2013 10:28 pm

Poslať Str Okt 16, 2013 2:06 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Otázky a odpovede k úlohe Každé písmeno len raz z FB:
Obrázok
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Štv Okt 17, 2013 8:56 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Na dnesnom workshope sa ukazalo, ze pri niektorych ulohach je problem s interpretaciou zadania. Preto komentare k nej:
(1) Specialne znaky v Jave - okrem specialnych znakov zacinajucich \u je treba riesit aj dalsie specialne znaky: \t, \n, \', atd. (vid. zadanie a odkaz na stranku s tabulkou specialnych znakov)
(2) Spojovacia doska - aj toto sa diskutovalo na workshope - ak chcete hinty podla akych pravidiel su tahane ciary, treba sa spytat tych, co boli na workshope (hadam vam to prezradia - mozu, kedze iba pomahanie na urovni zdrojoveho kodu je v rozpore s pravidlami hry).
<<

Ivana

Príspevky: 12

Registrovaný: Pia Okt 18, 2013 8:01 pm

Poslať Pia Okt 18, 2013 8:07 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Chcela by som sa opýtať : pri metóde vykonajPríkaz sa má korytnačka otočiť vpravo aj vľavo +90 alebo v jednom prípade -90?
<<

vavrinec

Príspevky: 14

Registrovaný: Pia Sep 20, 2013 10:15 pm

Poslať Pia Okt 18, 2013 9:17 pm

Re: 4. sada domacich zadani

chcem sa spýtať či je niečo také čo by napríklad pri príklade odstráň zbytočné medzery vzalo do úvahu niečo od určitého znaku po znak ?
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Pia Okt 18, 2013 9:27 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Ivana píše:Chcela by som sa opýtať : pri metóde vykonajPríkaz sa má korytnačka otočiť vpravo aj vľavo +90 alebo v jednom prípade -90?

Zial neporozumel som otazke. Vpravo 90 znamena turn(90) a vlavo 90 znamena turn(-90).

vavrinec píše:chcem sa spýtať či je niečo také čo by napríklad pri príklade odstráň zbytočné medzery vzalo do úvahu niečo od určitého znaku po znak ?

Opat nie celom rozumiem otazke. Pokial ide o zoznam uzitocnych metod triedy String, odporucam midtermovy tahak: http://web.ics.upjs.sk/paz1a/files/piso ... mTahak.pdf A co nie je priamo podporovane Stringom, ide si doprogramovat.
<<

vavrinec

Príspevky: 14

Registrovaný: Pia Sep 20, 2013 10:15 pm

Poslať Pia Okt 18, 2013 9:39 pm

Re: 4. sada domacich zadani

FeroG píše:Opat nie celom rozumiem otazke. Pokial ide o zoznam uzitocnych metod triedy String, odporucam midtermovy tahak: http://web.ics.upjs.sk/paz1a/files/piso ... mTahak.pdf A co nie je priamo podporovane Stringom, ide si doprogramovat.

Tak to poviem ináč
if (retazec.indexOf(char =='<')) - zistí mi to číslo prvého výskytu tohto znaku ? a ak nie tak troška pomoci s tým doprogramovaním lebo moja hlava po tom Košickom počasí chytá horúčku a tečie mi z nosa v pondelok mám zápočet z Starovekých dejín a chytám Panický strach :/ že nedám test a bojím sa a vtedy sa mi dobre programuje ak mám s kým o tom diskutovať resp. vyrozprávať si to ako to má byť teraz to nemám s kým a je mi blbo...
<<

petra

Príspevky: 13

Registrovaný: Pon Sep 30, 2013 8:45 pm

Poslať Pia Okt 18, 2013 9:50 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Pekný večer, neviete mi prosím povedať, prečo s jediným špeciálnym znakom, ktorý mi vyhadzuje chybu je ' \\ ' ?
Všetko ide tak ako má, ale s týmto má nejaký problém a neviem prísť na to, aký.
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Pia Okt 18, 2013 11:03 pm

Re: 4. sada domacich zadani

vavrinec píše:if (retazec.indexOf(char =='<')) - zistí mi to číslo prvého výskytu tohto znaku ?

Ku pouzitiu indexOf som uz pisal priklady - neviem, ci sa da k tomu povedat nieco viac. Navyse if(retazec.indexOf(char =='<')) obsahuje niekolko chyb. Konkretne:
(1) if ocakaval logicky vyraz a ty mu nad vysledok indexOf, co je cislo.
(2) indexOf ocakava ako parameter cislo, ty mu daval logicky vyraz (vysledok char == '<').

petra píše:Všetko ide tak ako má, ale s týmto má nejaký problém a neviem prísť na to, aký.

Treba debugovat... Je skutocne problem len tam? Evaluator generuje vzdy retazec, na ktorom testy zlyhali.
<<

vavrinec

Príspevky: 14

Registrovaný: Pia Sep 20, 2013 10:15 pm

Poslať Pia Okt 18, 2013 11:09 pm

Re: 4. sada domacich zadani

FeroG píše:
vavrinec píše:if (retazec.indexOf(char =='<')) - zistí mi to číslo prvého výskytu tohto znaku ?

Ku pouzitiu indexOf som uz pisal priklady - neviem, ci sa da k tomu povedat nieco viac. Navyse if(retazec.indexOf(char =='<')) obsahuje niekolko chyb. Konkretne:
(1) if ocakaval logicky vyraz a ty mu nad vysledok indexOf, co je cislo.
(2) indexOf ocakava ako parameter cislo, ty mu daval logicky vyraz (vysledok char == '<').

petra píše:Všetko ide tak ako má, ale s týmto má nejaký problém a neviem prísť na to, aký.

Treba debugovat... Je skutocne problem len tam? Evaluator generuje vzdy retazec, na ktorom testy zlyhali.


tak toto znie už lepšie ? if (sb.charAt(i) == '<') viete ja už dnes som v koncoch prídem si ako ... lebo za príkladom sedím celé poobedie celú cestu domov a nič nepohol som sa... :/ začínam pochybovať o sebe...
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Sob Okt 19, 2013 9:36 am

Re: 4. sada domacich zadani

vavrinec píše: lebo za príkladom sedím celé poobedie celú cestu domov a nič nepohol som sa

Ak sa nad prikladom sedi prilis dlho, potom otazka je, ci ma v tomto sedeni vyznam pokracovat - bezuspesne sedenie nad prikladom indikuje, ze mozno neboli dobre pochopene niektore dolezite koncepty. Odporucam vtedy namiesto sedenia nad prikladom, pozriet sa na ulohy riesene na cviceniach a zamysliet sa nad nimi (=co sa chcelo v kode tym-ktorym prikazom dosiahnut?).

Dalsi casty problem, ktory som si vsimol, je to, ze ludia maju tendenciu hrnut sa do programovania bez rozmyslu. Este ani nevedia, co chcu naprogramovat,ale uz pisu if-y, cykly a dalsie prikazy, co stretli na cviceniach. Odporucam skusit si problem (a aj uvazovanie o nom) rozdelit na podproblemy (poduvahy) .Neskor, cim budete skusenejsi, tym tie podproblemy si mozete nechavat stale viac zlozitejsie. Co tym myslim. Demonstrujem to na ulohe o odstranovani tagov (tie malobodove ulohy sa vzdy nejako podobaju na veci na cviceniach, pri viacbodovych treba aj nieco navyse):
(1) Na ktoru ulohu sa tato uloha podoba? Ja chcem retazec, ktory vznikne z povodneho odstranenim nejakych znakov (tych, ktore tvoria tagy). Odstranovanie nejakych znakov - to sa podoba na odstranovanie zbytocnych medzier.
(2) Ako fungovalo odstranovanie zbytocnych medzier? Prechadzam znaky retazca a postupne budujem jeho kopiu (znak po znaku - ci uz cez StringBuilder alebo zlepovanim Stringov). Zvacsa precitany znak len skopirujem, ale niekedy (ak nastane ista situacia), tak ho nekopirujem.
(3) Aka je ta podmienka, kedy znak nekopirujem do vysledku? Pri zbytocnych medzerach tym indikatorom bolo, ze som nasiel znak medzery, pred ktorym bola medzera. Ake znaky ale nechcem kopirovat pri tagoch? Po POZORNOM precitani zadania prideme na to, ze su to znaky medzi < a > (vratane). Co to ale znamena? Ak sa trochu zamyslite, tak znaky < a > mozete interpretovat ako povelove znacky. < ako prikaz teraz prestan kopirovat a > ako teraz zacni kopirovat. A kod by mal byt jasny.

Vhodne polozene otazky funguju aj pri specialnych znakoch. Ak trochu porozmyslate, lahko pridete nato, ze ta uloha je len o tom, ze ak je v retazci nejaka postupnost znakov, tak ju nahradite inou. Nahradit nieco niecim inym? To sa podoba na ten hviezdickovac z pisomky. Akurat sa nenahradza jeden znak hviezdickou ale viac znakov. Po chvilke uvah asi pridete na to (alebo ak este nemate uplne jasno, ako ulohu riesit), ze mozno je zaujimave skusit si vyriesit jednoduchsie problemy (vsak prevod cisla zapisaneho v sestnastkovej sustave nie je jednoducha vec - urcite ho treba skusit izolovat):
(1) Chcem nahradit (=vyrobit novy retazc, kde toto plati) vsetky vyskyty specialnych znakov jednou hviezdickou. Cize niekedy 2 znaky (prve je lomitko) hadradzujem hviezdickou, inokedy 6 znakov nahradzujem hviezdickou.
(2) Mam 4-znakovy retazec popisujuci cislo v sestnastkovej sustave. Ako zistim ake to je cislo? Nejaka pomocna metoda public int dekodujSestnastkovu(String s) by bola fajn.
(3) Dam riesenia (1) a (2) nejako dokopy a pridam k tomu aj specialne znaky \n a spol.
<<

Mat46

Príspevky: 1

Registrovaný: Sob Okt 19, 2013 1:19 pm

Poslať Sob Okt 19, 2013 1:24 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Chcem sa opytat, o co ide v metode naRetazec, lebo citam to dookola a vobec nechapem co to ma robit.
<<

Roman Haluška

Príspevky: 4

Registrovaný: Sob Sep 14, 2013 2:27 pm

Poslať Sob Okt 19, 2013 1:27 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Ahojte

Ja sa chcem opýtať čo je nekorektné na tomto zápise ?
Lebo nechce mi to fungovať je to k 4 úlohe.

if (retazec.charAt(i) == '0' && retazec.charAt(i) == '1'
&& retazec.charAt(i) == '2' && retazec.charAt(i) == '3'
&& retazec.charAt(i) == '4' && retazec.charAt(i) == '5'
&& retazec.charAt(i) == '6' && retazec.charAt(i) == '7'
&& retazec.charAt(i) == '8' && retazec.charAt(i) == '9') {
<<

matejp

Príspevky: 7

Registrovaný: Pia Sep 13, 2013 11:50 pm

Poslať Sob Okt 19, 2013 3:11 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Roman Haluška píše:Ahojte

Ja sa chcem opýtať čo je nekorektné na tomto zápise ?
Lebo nechce mi to fungovať je to k 4 úlohe.

if (retazec.charAt(i) == '0' && retazec.charAt(i) == '1'
&& retazec.charAt(i) == '2' && retazec.charAt(i) == '3'
&& retazec.charAt(i) == '4' && retazec.charAt(i) == '5'
&& retazec.charAt(i) == '6' && retazec.charAt(i) == '7'
&& retazec.charAt(i) == '8' && retazec.charAt(i) == '9') {


Roman, však keď sa na to pozrieš. Ty chceš, aby sa jeden znak rovnal naraz znakom od 0..9. To je nelogické ne ? :) Nikdy sa nerovnajú všetky navzájom. Aspoň si to myslím, že to je takto.
<<

Roman Haluška

Príspevky: 4

Registrovaný: Sob Sep 14, 2013 2:27 pm

Poslať Sob Okt 19, 2013 7:08 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Áno už viem kde je chyba ja som sa sekol v znakoch... :D potom som otvoril zošit a zistil som, že čo je čo :D
PredchádzajúciĎalší

Späť na PAZ1a

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
Slovenský preklad.