4. sada domacich zadani

Moderátor: FeroG

<<

kulexpipiens

Príspevky: 15

Registrovaný: Štv Okt 17, 2013 6:47 pm

Poslať Ned Okt 20, 2013 3:36 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Chcel by som sa opýtať, či pri riešení metódy naRetazec, nestačí jednoducho napísať:
public String naRetazec(String retazec) {
return retazec;
}

Veď System.out.println(nejakaKorytnacka.naRetazec("Priklad: \'\u0041\u0068\u006f\u006a\\"));
dáva korektný výsledok : "Priklad: 'Ahoj\", ak som úlohu dobre pochopil alebo sa mýlim?
<<

xxnaeriel

Príspevky: 23

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 7:43 pm

Poslať Ned Okt 20, 2013 3:58 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Neviete mi povedat ako zistim aktualne x,y body nakreslenej bodky na kotviacom bode v metode onMouseClicked? da sa to vobec?
<<

Matúš R.

Príspevky: 11

Registrovaný: Ned Feb 03, 2013 6:52 pm

Poslať Ned Okt 20, 2013 4:04 pm

Re: 4. sada domacich zadani

skús dať do moodlu a uvidíš ... :-)
<<

Cabernet

Príspevky: 31

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 5:44 pm

Poslať Ned Okt 20, 2013 5:28 pm

Re: 4. sada domacich zadani

xxnaeriel píše:Neviete mi povedat ako zistim aktualne x,y body nakreslenej bodky na kotviacom bode v metode onMouseClicked? da sa to vobec?


Pozri si metodu kresliKotviaceBody, tam ich kresli korytnacka...
Stay hungry. Stay foolish.
<<

xxnaeriel

Príspevky: 23

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 7:43 pm

Poslať Ned Okt 20, 2013 6:51 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Ano to som skusala, ale ked som tie suradnice pozula v metode onMouseCLicked, nezhodovali sa s vyznacenymi kotviacimi bodmi...
<<

FeroG

Príspevky: 1290

Registrovaný: Uto Máj 29, 2007 11:25 am

Poslať Ned Okt 20, 2013 9:27 pm

Re: 4. sada domacich zadani

kulexpipiens píše:Veď System.out.println(nejakaKorytnacka.naRetazec("Priklad: \'\u0041\u0068\u006f\u006a\\"));
dáva korektný výsledok : "Priklad: 'Ahoj\", ak som úlohu dobre pochopil alebo sa mýlim?


Nejde o zle pochopenie ulohy. Skor o nepochopenie konceptu tzv. specialnych znakov (alebo ak by som mal byt korektny tak tzv. escape sekvencii).

Zoberme si retazec:
  Kód:
String s = "Ahoj\u0055";

Kolko znakov ma retazec s? Odpoved je, ze retazec referencovany z s zapisany v zdrojovom kode pomocou 10 znakov (resp. 12 znakov, ak ratame aj uvodzovky) ma presne 5 znakov. Akurat v zdrojovom kode sme ten posledny znak zapisali pomocou 6 znakov.

Pri ulohe specialne znaky je vasa uloha naprogramovat prave ten prevod z 10 znakov v zdrojovom kode na 5 znakov realne ulozenych v retazci (samozrejme okrem \u treba uvazit aj dalsie escape sekvencie).

Dalej chcem upozornit na pozorne precitanie zadania - specialne to upozornenie v zavere. Ak by ste totiz chceli otestovat svoju metodu naRetazec, mate 2 moznosti:
(1) pouziteje ObjectInspector - vstupny retazec zapisete ako Ahoj\u0055
(2) pouzijete volanie metody z kodu - vtedy musite spravit volanie: System.out.println(korytnacka.naRetazec("Ahoj\\u0055")); <- vstupom pre vasu metodu ma byt totiz 10 znakovy retazec obsahujuci znak \, ktory sa musi v zdrojovom kode zapisat tym specialnym sposobom.
<<

aktaK

Príspevky: 6

Registrovaný: Str Okt 02, 2013 7:51 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 3:17 am

Re: 4. sada domacich zadani

Akosi sa mi nepodarilo samej prísť na tie "hinty" v poslednom zadaní. Ni idea. Vážne netuším podľa čoho to má kresliť.
Dala som už do Moodlu riešenie s jednoznačným nakreslením, aj s dvojakým, ... stále mám väčšinu nakreslenú dobre, no nie všetky ...
Jasné ... mala som ísť na workshop ... no ... časovo to nesedelo :? .

Nejaký tip?
<<

Cabernet

Príspevky: 31

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 5:44 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 9:07 am

Re: 4. sada domacich zadani

aktaK píše:Akosi sa mi nepodarilo samej prísť na tie "hinty" v poslednom zadaní. Ni idea. Vážne netuším podľa čoho to má kresliť.
Dala som už do Moodlu riešenie s jednoznačným nakreslením, aj s dvojakým, ... stále mám väčšinu nakreslenú dobre, no nie všetky ...
Jasné ... mala som ísť na workshop ... no ... časovo to nesedelo :? .

Nejaký tip?


Pozri sa na obrázok a všimni si ako sa kreslia červené spojnice a ako čierne... :wink:
Stay hungry. Stay foolish.
<<

aktaK

Príspevky: 6

Registrovaný: Str Okt 02, 2013 7:51 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 10:21 am

Re: 4. sada domacich zadani

Cabernet píše:Pozri sa na obrázok a všimni si ako sa kreslia červené spojnice a ako čierne... :wink:

Oj! Prečo som toto nevidela včera?? Diky :D
<<

šmelo

Príspevky: 5

Registrovaný: Str Okt 02, 2013 10:34 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 3:17 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Stále mi neje úplne jasné čo robí metóda indexOf(). Vlastne skôr neviem ako ju sformulovať, čo do nej vložiť resp. čomu (retazcu) mam prikázať vykonať tuto metodu a ak niečo "vypľuje" čo potom stým . Je to k prvej úlohe možno to je jednoduché len som tou ešte celkom neporozumel :/
<<

Cabernet

Príspevky: 31

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 5:44 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 4:41 pm

Re: 4. sada domacich zadani

šmelo píše:Stále mi neje úplne jasné čo robí metóda indexOf(). Vlastne skôr neviem ako ju sformulovať, čo do nej vložiť resp. čomu (retazcu) mam prikázať vykonať tuto metodu a ak niečo "vypľuje" čo potom stým . Je to k prvej úlohe možno to je jednoduché len som tou ešte celkom neporozumel :/



  Kód:
String s = "Java";
System.out.println(s.indexOf('v')) .... 2
System.out.println(s.indexOf('a')) .... 1
System.out.println(s.indexOf('J')) .... 0
System.out.println(s.indexOf('x')) .... -1


Máš retazec s názvom s. Prikazom s.indexOf('v') sa spytas ci sa v retazci 's' nachadza znak 'v'. Znak 'v' sa nachadza na 2 pozicii (pocita sa od 0) cize tento prikaz vrati 2. Ak sa zadany znak v retazci nenachadza (napr 'x') vrati sa -1.
Stay hungry. Stay foolish.
<<

šmelo

Príspevky: 5

Registrovaný: Str Okt 02, 2013 10:34 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 5:23 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Cabernet píše:
šmelo píše:Stále mi neje úplne jasné čo robí metóda indexOf(). Vlastne skôr neviem ako ju sformulovať, čo do nej vložiť resp. čomu (retazcu) mam prikázať vykonať tuto metodu a ak niečo "vypľuje" čo potom stým . Je to k prvej úlohe možno to je jednoduché len som tou ešte celkom neporozumel :/



  Kód:
String s = "Java";
System.out.println(s.indexOf('v')) .... 2
System.out.println(s.indexOf('a')) .... 1
System.out.println(s.indexOf('J')) .... 0
System.out.println(s.indexOf('x')) .... -1


Máš retazec s názvom s. Prikazom s.indexOf('v') sa spytas ci sa v retazci 's' nachadza znak 'v'. Znak 'v' sa nachadza na 2 pozicii (pocita sa od 0) cize tento prikaz vrati 2. Ak sa zadany znak v retazci nenachadza (napr 'x') vrati sa -1.


Jasne ale čo potom s tou '1' pri písmene 'a' čo dostanem ? ak sa tam objaví ďalšie 'a' na pozícii 3 mam nejako porovnávať alebo čo ?

A ak dávam niečo také if (s.indexOf(s.charAt(i))) tak mi vrieska že nemôže konvertovať z int na boolean tak to asi bude zlý zápis :/
<<

Cabernet

Príspevky: 31

Registrovaný: Uto Okt 08, 2013 5:44 pm

Poslať Pon Okt 21, 2013 5:39 pm

Re: 4. sada domacich zadani

šmelo píše:
Jasne ale čo potom s tou '1' pri písmene 'a' čo dostanem ? ak sa tam objaví ďalšie 'a' na pozícii 3 mam nejako porovnávať alebo čo ?

A ak dávam niečo také if (s.indexOf(s.charAt(i))) tak mi vrieska že nemôže konvertovať z int na boolean tak to asi bude zlý zápis :/


nj, to mas zly zapis. V podmienke if musis porovnavat min. 2 veci(napr. premenne). No a ty prikazom s.indexOf(s.charAt(i)) dostanes len jednu premennu cize napr. ak dostanes spominanu jednotku nemas ju s cim porovnat... Tvoj kod:

  Kód:
if (s.indexOf(s.charAt(i))) {

}

sa vyhodnoti ako:

ak (1) {

}


No a v tom if-e musis mat napr. if(1>0) alebo if(1==1)... Musis nieco s niecim porovnavat.. Dufam ze chapes :wink:
Stay hungry. Stay foolish.
<<

alef0

Site Admin

Príspevky: 621

Registrovaný: Štv Nov 16, 2006 8:57 am

Poslať Pon Okt 21, 2013 6:34 pm

Re: 4. sada domacich zadani

Ak sa nad prikladom sedi prilis dlho, potom otazka je, ci ma v tomto sedeni vyznam pokracovat - bezuspesne sedenie nad prikladom indikuje, ze mozno neboli dobre pochopene niektore dolezite koncepty.

..a z praxe doplnim, ze casto sa treba postavit a ist na zachod / prechadzku / inu cinnost. Mnohym programatorom pomaha zmenit ulohu a typ uvazovania a napad na riesenie moze vyvstat nebadane a necakane.
Lorem ipsum dolor sit amet.
<<

matejp

Príspevky: 7

Registrovaný: Pia Sep 13, 2013 11:50 pm

Poslať Uto Okt 22, 2013 6:17 pm

Re: 4. sada domacich zadani

šmelo píše:Jasne ale čo potom s tou '1' pri písmene 'a' čo dostanem ? ak sa tam objaví ďalšie 'a' na pozícii 3 mam nejako porovnávať alebo čo ?

A ak dávam niečo také if (s.indexOf(s.charAt(i))) tak mi vrieska že nemôže konvertovať z int na boolean tak to asi bude zlý zápis :/


indexOf spraví v podstate s týmto reťazcom toto. :

M - pozícia prvého výskytu znaku je na pozíci č.0 v reťazci
A - pozícia prvého výskytu znaku je na pozícii č. 1 v reťazci
M - pozícia prvého výskytu znaku je na pozíci č.0 v reťazci (ALE pozícia v reťazci je už na i=2 !!!)
atď...
MAMSADOBRE
0103156789
Predchádzajúci

Späť na PAZ1a

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
Slovenský preklad.